
Dzikie trzmiele leczą się, odwiedzając odpowiednie kwiaty
8 września 2015, 09:42Trzmiele zarażone pierwotniakiem pasożytującym w przewodzie pokarmowym leczą się, żerując na kwiatach żółwików nagich (Chelone glabra), których nektar i pyłek zawierają glikozydy irydoidowe katalpol i aukubinę.

Po co się całować?
3 września 2007, 08:28Psycholodzy ewolucyjni z Uniwersytetu w Albany zauważyli, że pocałunek to pocałunek, ale nie tylko. W każdym całusie jest bowiem ukryte drugie dno. Te dodatkowe informacje mogą wpłynąć na przebieg romantycznego związku, a nawet doprowadzić do zerwania.

Najcięższe z pierwiastków wolą teorię względności od mechaniki kwantowej
4 października 2017, 09:29Seria skomplikowanych badań i eksperymentów, podczas których pod lupę wzięto jedne z najmniej zbadanych pierwiastków tablicy okresowej, przewraca do góry nogami dotychczasowe prawdy naukowe. Badacze z Florida State University donoszą, że prawa mechaniki kwantowej w niewystarczający sposób wyjaśniają zachowanie najcięższych i najrzadszych ze znanych pierwiastków

Zapraszamy do konkursu dla uczniów szkół podstawowych!
26 stycznia 2012, 11:21Trwają zapisy do V Edycji Ogólnopolskiego Konkursu Nauk Przyrodniczych „Świetlik”, który odbędzie się 20 marca br. Termin zgłoszeń uczniów przez szkoły podstawowe upływa 10 lutego br.

Zobaczyć chemię widzenia
14 stycznia 2022, 06:01Biochemia widzenia to skomplikowany proces. Molekuły pozwalające oglądać otaczającą rzeczywistość przez długi czas pozostawały nieuchwytne dla naukowców. Zespół prowadzony przez prof. Macieja Wojtkowskiego z Międzynarodowego Centrum Badań Oka (ICTER) proces ten umożliwia dzięki innowacyjnemu dwufotonowemu skaningowemu oftalmoskopowi fluorescencyjnemu.

Odtańczyli swój doktorat
26 listopada 2015, 10:56Każdego roku magazyn Science, jedno z najbardziej prestiżowych pism naukowych, organizuje konkurs "Dance your Ph.D.!". Jego celem jest zachęcenie osób z tytułami doktora, by za pomocą tańca spróbowały wyjaśnić temat swojej pracy doktorskiej.

Chemia za barem
23 kwietnia 2008, 10:07Choć większość ludzi nie zwraca na to uwagi, gotowanie również jest chemią, tyle że praktyczną. Często właśnie skład chemiczny decyduje o tym, jakie składniki do siebie pasują, a jakie nie. To dlatego np. bazylia "lubi się" z pomidorami. Grupą zawodową, która ostatnio bardzo się udziela w zakresie gastronomii molekularnej, są barmani. Dążąc do przygotowania jak najlepszych koktajli, wykorzystują ciekły azot, alginiany i chlorki. Dzięki temu uzyskują m.in. pianki marshmallow z whisky.

Astronomowie znaleźli pierwsze molekuły w historii wszechświata
18 kwietnia 2019, 13:29Wszystko ma gdzieś swój początek. Także wszechświat. W wyniku Wielkiego Wybuchu powstało niewiele pierwiastków, takich jak różne odmiany jąder wodoru, helu i litu. Naukowcy wiedzą więc, jak mogły wyglądać pierwsze atomy i pierwsze molekuły. Jednak dotychczas nie udawało się odnaleźć w przestrzeni kosmicznej pierwszych molekuł

Uczniowie przystąpią do "Świetlika"
9 marca 2012, 09:33We wtorek, 20 marca br., w ponad 800 szkołach podstawowych z całej Polski około 27 tys. uczniów z klas 1-6 przystąpi do konkursu „Świetlik”. Będzie to już V edycja Ogólnopolskiego Konkursu Nauk Przyrodniczych, którego celem jest popularyzacja nauk przyrodniczych wśród uczniów szkół podstawowych.

Pokonali ważną barierę w pomiarach masy neutrina
14 lutego 2022, 17:03Od czasu odkrycia oscylacji neutrin wiemy, że neutrina mają niezerową masę. Dotychczas nie udało się jej precyzyjnie określić. Tymczasem neutrina to najbardziej rozpowszechnione, a jednocześnie najtrudniejsze do zbadania, ze wszystkich znanych nam cząstek. Teraz międzynarodowy zespół naukowcy pracujący przy eksperymencie KATRIN przełamał ważną barierę. Po raz pierwszy wykazano, że masa neutrino jest mniejsza od 1 elektronowolta (eV).